پروتکلهای اینترنت اشیاء بخش مهمی از امنیت اینترنت اشیاء به حساب میآید. این پروتکلها باعث میشوند که سختافزارها بتوانند دادهها را با یک اصول خاص و منظم مبادله کنند. یعنی عملا سختافزارها بدون داشتن پروتکل بیفایده هستند. در اصل این دادهها هستند که اطلاعات مفیدی را به کاربر نهایی نمایش میدهند. با این کار مدیریت این دستگاهها نیز آسانتر و بازدهی آنها سود آورتر میشود. در ادامه به بررسی این پروتکلها میپردازیم با ما همراه باشید:
پروتکلها
زمانی که از اینترنت اشیاء حرف میزنیم همیشه به ارتباطات فکر میکنیم. ارتباط و تعامل بین دستگاهها، حسگرها، سرورها، ابرکامپیوترها، برنامهها نکته مثبت و اساسی است که اینترنت اشیاء را تشکیل میدهد. اما چیزی که باعث میشود این دستگاهها باهم تعامل داشته باشند یا به اصطلاح سادهتر با هم صحبت کنند، پروتکلهای اینترنت اشیاء هستند. این پروتکلها علاوه بر امکان تعامل امنیت در اینترنت اشیاء را نیز میتوانند برقرار کنند.

پروتکل مجموعهای از قوانین هستند که برای پردازش و قالببندی دادهها استفاده میشود. میتوان گفت پروتکل یک زبان مشترک بین همه دستگاهها در بستر شبکه هستند. دستگاهها ممکن است از برنامهها و سختافزارهای مختلفی استفاده کنند. پروتکل صحبت کردن بین این دستگاههای مختلف را امکان پذیر میکند. در کره زمین هزاران زبان با لهجههای مختلف وجود دارد. اما تنها یک زبان بین المللی به نام انگلیسی وجود دارد. مردم در سرتاسر دنیا با این زبان با هم صحبت میکنند. پروتکل هم همانند زبان بین المللی است.
پروتکل برنامه محدود CoAP
زیر ساختهای موجود در بستر شبکه برای دستگاه اینترنت اشیاء رایگان در دسترس است. اما اغلب برا بعضی از موارد استفاده از اینترنت اشیاء سنگین و پر مصرف است. Constrained Application Protocol یا همان پروتکل برنامه محدود که توسط گروه IETF راه اندازی و ایجاد شد برای ترجمه مدل HTTP طراحی شد. این پروتکل امکان استفاده در محیطهای محدود و شبکه را به دستگاهها میدهد.

Message Queuing Telemetry Transport (MQTT)
گستردهترین و سبکترین استانداردها و پروتکلهای اینترنت اشیاء پذیرفته شده در این صتعت تا به اکنون پروتکل حمل و نقل تله متری صف پیام یا به اختصار MQTT، که از نوع انتشار/ اشتراک است. این معماری برای دستگاهایی که با باتری کار میکنند طراحی شده است. MQTT بسیار سبک، ساده و منعطف است که مصرف انرژی را تا حد چشمگیری کاهش میدهد. این معماری با کار بر روی بستر پروتکلTCP/IP برای شبکههای غیر قابل اعتماد طراحی شده است. با این کار تکنولوژیهای کوچک و کم مصرف در سالهای اخیر میتوانند در شبکه ظاهر و پاسخ گوی نیازها باشند.
WiFi
ایجاد یک شبکه وای فای به دستگاههایی نیاز دارد که امکان ارسال سیگنالهای بیسیم را دارند. مانند دستگاههای تلفن، رایانهها و روترها. از روترها اغلب در خانهها برای اتصال اینترنت از یک شبکه عمومی به خانگی یا حتی اداری استفاده میشود. وای فای اتصال به اینترنت را در فاصله محدودی امکان پذیر میکند که این فاصله به نوع دستگاه روتر شما بستگی دارد. راه دیگر استفاده از این فناوری ایجاد یک نقطه اتصال است. شما با تلفن یا رایانهها با پخس سیگنال میتوانند اینترنت بیسیم را در اختیار برخی از اشیاء قرار بدهند. وای فای یکی دیگر از پروتکلهای اینترنت اشیاء است.
ZigBee

شبکههایی که برپایه ZigBee هستند با مصرف انرژی کم و توان عملیاتی پایین و محدود به اتصال 100 متری بین گرهها هستند. این نوع کاربردهای معمولی دارد مانند: اتوماسیون خانگی، سیستمهای نظارتی و هشداری، حسگرها و شبکههای شخصی. ZigBee نوع دیگر پروتکلهای اینترنت اشیاء است.
بلوتوث
بلوتوث فناوری است که امکان اتصال بیسیم دستگاههای الکترونیکی مانند، ماوس و کیبرد بیسیم، لپ تاپ، گوشیها و …. این تکنولوژی در فضای باز تا 1 متر و در شرایط ایده آل تا 10 متر قابل استفاده است. این استاندارد از امواج رادیو با فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده میکند. بلوتوث جزو کاربردیترین و پر استفادهترین پروتکلهای اینترنت اشیاء است.
کلام ژیپان
در این مقاله ما سعی داشتیم تعداد محدود و کاربردی از پروتکلهای اینترنت اشیاء را به شما همراهان ژیپان معرفی کنیم. اگر علاقهمند به مباحث امنیت اینترنت اشیاء هستید میتوانید از دیگر مقالههای ما در این زمینه دیدن کنید. برای اجرا، طراحی و حتی کسب اطلاعات راجب اینترنت اشیاء میتوانید با تیم قدرمتند ما در تماس باشید. پیشنهادات و سوالات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
آخرین دیدگاهها